Atenţie la incendii! Cum îţi protejezi locuinţa şi familia

Fiecare dintre noi putem preveni, în locuinţa noastră, o mare catastrofă. Iată câteva sfaturi utile de luat în seamă atunci când ne organizăm locuinţa.

Alege spaţiul deschis. Cu cât mai puţină mobilă, cu atât mai bine. Evită să-ţi aglomerezi casa cu multe piese de mobilier. În cazul producerii unui incendiu, obiectele din lemn îngrămădite în casa ta vor fi un combustibil extrem de periculos, riscurile unor tragedii fiind majore.

Renunţă la lucrurile inutile. Pentru că sunt extrem de inflamabile, accelerând focul în cazul unui incendiu, cei de la ISU recomandă să nu păstrăm multe ziare şi reviste în casă. Dacă nu te poţi despărţi de ele, păstrează-le în cutii metalice închise.

Foloseşte cu grijă lumânările. Aprinde lumânările şi lasă-le aprinse numai cât stai în camera respectivă, astfel încât să le poţi supraveghea. Aşază-le pe un suport, precum un platou sau farfurie din ceramică sau metal, în niciun caz din plastic sau hârtie sau alte materiale uşor inflamabile, dar nici direct pe mobila din lemn! Pune-le întotdeauna pe o masă liberă sau un loc în care să nu fie înconjurate de diverse obiecte.

Dotarea cu detectoare de fum. Funcţionarea corectă a acestora reduce la jumătate numărul victimelor incendiilor. Verificaţi funcţionarea detectoarelor, curăţaţi-le lunar şi înlocuiţi bateriile cel puţin o dată pe an. Înlocuirea detectoarelor se face o dată la 10 ani.

Materiale inflamabile. Nu folosiţi niciodată motorina, benzina, naftalina sau alte materiale inflamabile în interiorul locuinţei.

Carburanţii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se păstrează numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate şi fără a se depăşi cantitatea de 25 de litri.

Nu fumaţi niciodată în apropierea lichidelor inflamabile.

Nu folosiţi niciodată afumători improvizate şi nu le amplasaţi în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidărie de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.

Nu aşezaţi buteliile de gaze în apropierea surselor de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare.

Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.

Nu încălziţi buteliile cu flacără şi nu le folosiţi în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată.

Se interzice transvazarea gazului din butelii în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.

Sistemele de încălzire. Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. Tăiaţi crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum. Amplasaţi materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asiguraţi izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.

Folosiţi doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectaţi întocmai instrucţiunile producătorului.

Depozitaţi cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc.

Amplasaţi un ecran în faţa focarului şemineului şi ţineţi uşiţa închisă la sobă.

Stingeţi întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.
Sursa:www.puterea.ro